EU Italija RIM - Fontane Piazza di Trevi i Piazza Navona 2018.


Ivan Ročić, Rim 2. i 3.11.2018.

Eh, sada znam zašto naš gradonačelnik Bandić, zaljubljenik u fontane, putuje tako često u Rim te je „zaslužio prijavu“ Komisiji za sukob interesa - zbog nenamjenskog trošenja gradskog novca.
Rimske fontane su doista lijepe, dekorativne i funkcionalne ikone Vječnoga grada. Grad je prošaran sa tisuću fontana svih veličina i oblika koje privlače mase turista iz cijelog svijeta. Gotovo svi rimski trgovi imaju fontane.

PIAZZA DI TREVI - FONTANA DI TREVI
Fontana di Trevi je najveća i najpoznatija fontana u Rimu gotovo u potpunosti ispunjava maleni trg Piazza di Trevi. Djelo je arhitekta Nicole Salvija. Visine 26.3 m i širine 49.15 m to je najveća barokna fontana u gradu i jedna od najpoznatijih u svijetu.

Fontana je sagrađena u 18. stoljeću, po narudžbi pape Klementa XII., iako je u jednostavnijem obliku na tom mjestu postojala već u 15. stoljeću. Fontana označava kraj akvadukta “Aqua Virgine” sagrađenog u doba Marka Agripe pred kraj stare ere, koji vodu doprema iz dvadesetak kilometara udaljenog izvora. Isti se akvadukt koristi i za punjenje brojnih drugih fontana u centru Rima.

Na prvoj razini fontane se nalazi reljef jedne djevojke, popularne djevice po kojoj je akvadukt nazvan. Nazvan je po djevojčici koja je Agripi i pokazala izvor vode. Usred fontane je postavljena dominantna skulptura Neptuna, vladara mora koji upravlja kočijom u koju su upregnuta dva morska konja, dok s bočnih strana se nalaze Tritoni. Navodno to su Neptunovi sinovi, morski borci. Jedan od njih se bori, pokušava obuzdati konja, dok drugi mirno vodi tu životinju. Salvi je htio time predstaviti moć Neptuna ali i ćudljivost mora. Sa lijeve strane Neptuna se nalazi skulptura koja predstavlja obilje, a zdesna zdravlje.

Prema legendi bacite li kovanicu u fontanu vratit ćete se sigurno u Rim. Obično se bacaju dvije kovanice preko ramena - prva, za vašu želju, a druga za ponovni povratak u Rim. To bi mogao biti razlog zašto komunalne službe svakog jutra pokupe “utržak” od 3.000 eura u prosjeku. Novac se upotrebljava u svrhu čišćenja ovog megapolisa. Fontana je bila scena brojnih filmova snimljenih u Rimu, npr. Tri novčića u fontani, Praznik u Rimu, La dolce vita, Scarlet and the black. Danas bi, doduše, Anita Ekberg i Marčelo Mastrojani platili poveću kaznu za ljubljenje pod slapovima fontane. Imajte to na umu ako vam dođe da se bućnete

PIAZZA NAVONA - FONTANA ČETIRI RIJEKE
Trg Navona u Rimu je jedan od najljepših baroknih trgova. Ali Piazza Navona nije samo trg, Navona je institucija! Piazza Navona (Trg Navona) je barokni gradski trg kojeg je dizajnirao Bernini tako da je zadržao oblik starorimskog hipodroma koji se nalazio na tom mjestu.
On predstavlja jednu od najljepših cjelina tog umjetničkog i arhitektonskog stila u Rimu. Trg je galerija lijepih skulptura i još ljepših arhitektonskih kreacija, izgleda poput unutrašnjosti nekog velikog kazališta.
Na sredini trga nalazi se znamenita Fontana dei Quattro Fiumi (Fontana četiri rijeke)iz 1651. djelo arhitekta i kipara Gian Lorenza Berninija. Fontana prestavlja rijeke Ganges, Nil, Dunav i Rio de la Plata, odnosno kontinente Aziju, Afriku, Europu i Ameriku.

Na Piazzi Navona nalaze se još dvije velike fontane: na južnom dijelu trga nalazi se Fontana del Moro s velikim bazenom i skulpturama četiri Tritona rad kipara Giacoma della Porte (1575.), toj kiparskoj grupi je 1673., Bernini pridodao svoj kip maora, afrikanca koji se hrva s dupinom. Na sjevernoj strani trga nalazi se Neptunova fontana (1574.) rad Giacoma della Porte. Toj fontani je naknadno 1878. pridodan kip Neptuna da bi ova fontana bila jednaka u omjerima sa Fontanom del Moro na južnoj strani trga.

PIAZZA DI TREVI - FONTANA DI TREVI
PIAZZA NAVONA