Josip Kobasić Švrćo bio je gost tribine „Četvrtkom zajedno“

Piše Ivan Ročić /06.09.2012./

Gospodin Josip Kobasić Švrćo markuševečki pjesnik i etnograf bio je 6. rujna 2012. g. gost večeri na tribini „Četvrtkom zajedno“ u sklopu druženja umirovljenika Podružnice Podsljeme. Ugodnom druženju, uz video i slikovne prezentacije, u kino dvorani Hrvatskog doma u Markuševcu, prisustvovalo je ne dvadesetak umirovljenika.

Voditelj i moderator tribine, Ivan Ročić, u uvodnom dijelu skrenuo je pozornost na sustavno zatiranje kajkavskog narječja u Hrvatskoj i potrebu da barem jedne zagrebačke dnevne novine otisnu baren dvije stranice na kajkavskom narječju. Bilo bi sjajno kada bi naša Gradska četvrt Podsljeme inicirala lokalne tjedne ili mjesečne novine koje bi se besplatno dijelile po kućama, mještani bi tako bili pravodobno i pravovaljano informirani o događanjima u podsljemenskom okruženju.

Gost Josip Kobasić je iscrpno govorio o počecima i razlozima bavljenja etnografijom i pjesništvom. Zavičajno domoljublje bio je jaki motiv za gradnju dviju muzejskih kućica u vlastitom vrtu a očuvanje i ljubav prema markuševečkom govoru dali su mu nadahnuće za pisanje divnih pjesama iz kojih isijava sva ljepota podsljemenskog kraja. Interesantnost izlaganja i dobra komunikacija gosta s posjetiteljima iskazuje se i time što je Tribina trajala dvadesetak minuta duže od predviđene satnice.

Nakon Tribine umirovljenici su se nastavili družiti uz bezalkoholna pića i kolače koje su im ispekle i darovale domaćice Ivka i Nada.


Fotografije: Josip Kobasić Švrćo gost tribine „Četvrtkom zajedno“ 06.09.2012.

Priprema video projekcije; Ivan i Alberta

Moderator Ivan i gost Josip

Slika govori stotinu riječi; Zvjezdana

Pogled u gledalište