EU Francuska - STRASBOURG 2018.

Pozdrav iz Strasbourga (Francuska) 11.8.2018


Do Strasbourg-a smo doputovali, izbjegavši gužve na njemačkim auto putevima,  prekrasnim slikovitim naseljima u kojima kao da je vrijeme stalo prije dva tri stoljeća.
Rijeka Rajna dijeli ovaj prelijepi grada na dva dijela. Istočni Njemački i zapadni Francuski. Tokom prošlih tisućljeća grad je bio poprište mnogih sporova i sukoba pa i ratova između Nijemaca i Francuza.
Danas grad Strasbourg broji 270 tisuća stanovnika. Prepun je gotičkih građevina građenih po uzoru na staru njemačku i nizozemsku arhitekturu.
Najpoznatija građevina u Strasbourgu gotička je katedrala Naše Gospe (Notre Dame de Strasbourg). Katedrala je s visinom tornja od 142 metra od sredine 17. pa do polovice 19. stoljeća bila najviša građevina na svijetu. Danas je četvrta crkva po visini u svijetu. Zbog uskih ulica katedrala se gotovo ne vidi sve dok se ne dođe pred nju.
U središtu grada na glavnom trgu zadivio nas je spomenik podignut u spomen  Johannesu Gutenbergu, izumitelju štamparskog stroja. Na glavnom trgu ljepotom nas je plijenio i karusel.
Povijesna bizarnost je masovna histerija koja je 16. stoljeću zahvatila 500 ljudi koji  su u središtu grada bjesomučno tjednima plesali sve do smrti.

Strasbourg je danas grad, grad koji spaja kako Njemačku i Francusku tako i Europsku uniju.  Sjedište je Parlamenta i Vijeća Europske unije, te sjedište Europskog suda za ljudska prava. /Ivan Ročić/

Ovaj video je skinut sa YouTube. Sve ostalo su snimili Ivan i Ana.



Photo by Ivan & Ana