O nama

SUH /Sindikat umirovljenika Hrvatske/ 
je neprofitna, nevladina udruga građana osnovana s ciljem zaštite stečenih prava i promicanje materijalnih, ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih, rekreacijskih i drugih interesa svojih članova – umirovljenika i starijih osoba, u cilju poboljšanja njihova života i osiguranja dostojanstva u starijoj životnoj dobi.

Predsjedništvo SUHa podružnice Podsljeme 
Predsjednik: Ivan Ročić
Zamjenik predsjednika: Josip Kovačić
Tajnica: Ljiljana Putak
Blagajnik: Stjepan Patalen
Član Predsjedništva: prof. Stjepan Horvatić

Predsjednice SUH-a
Predsjednica Povjereništva SUHa Zagreb je Biserka Budigam, a predsjednica SUHa Hrvatske je Jasna Petrović


Glavni urednik bloga Podsljeme
Glavni urednik bloga suhpodsljeme.blogspot.com  
Ivan Ročić, Markuševečka Trnava 80, 10040 Zagreb, mob. 095/ 525-6846
elektronička pošta:  suh.podsljeme@gmail.com


Raspored korištenja prostora u dd Bidrovec
Naši termini u Društvenom domu Bidrovec su 1., 3., 4. i 5. subotu u mjesecu od 14:00 do 24:00.

Tihi borac za velike stvari

Preneseno iz časopisa SUHa "Glas umirovljenika" br. 242, veljača, 2017.

Potrebno je iskorijeniti predrasude kako su umirovljenici 
najbogatiji sloj društva i njegov najveći teret, a istina je obrnuta.

„Pitam se, dokle smo mi, umirovljenička populacija, voljni birati te i takve koji su nas svih ovih godina obmanjivali i lagali? Naime, ustavno je pravo svakog građanina pravo na dostojanstveno življenje i socijalnu sigurnost u starosti i bolesti", objašnjava nam Ivan Ročić (69), predsjednik zagrebačke podružnice Podsljeme, razloge svog sve snažnijeg aktiviranja u SUH-u, s višestruko povećanim članstvom u prošloj godini, zbog čega je posebno pohvaljen i od rukovodstva SUH-a. Dok se drugi žale na sve snažniju letargiju i depresiju umirovljenika na svojom području, te na smanjivanje broj članova, podružnica Podsljeme privlači sve više članova. Koja je Ročićeva tajna?  Od 2012. godine bilježimo kontinuirani rast broja članova. Svake godine imamo desetak članova više nego prethodne godine. Naročito sam ponosan na veliki broj mladih članova, u dobi između 40 i 55 godina, koji se s radošću druže s nama.", priča Ivan, no mi smo uvjereni kako upravo njegova neumorna aktivnost i tiha borbenost potiču podsljemenske penziće na veće aktiviranje i borbenost.

lako se Ročić tijekom svog rada u sektoru industrije, prvo u Končaru, a zatim u elektrotehničkom poduzeću Vlado Ćetković, nije bavio sindikalnim djelovanjem, u SUH se učlanjuje 2002. godine. „članom sam postao zbog jasno izraženih programskih stavova SUH-a, zajedničkih druženja, uključenja u borbu za poboljšanje životnih uvjeta umirovljenika. Pored toga, članstvo u SUH-u donosi brojne pogodnosti - besplatno pravno savjetovanje, psiho-socijalnu podršku, povlastice pri korištenju raznoraznih usluga, pravovremene informacije korisne za umirovljeničku populaciju i slično, objašnjava nam Ročić razloge učlanjenja. Predsjednikom podružnice Podsljeme postao je u kolovozu 2012. godine kada je podružnici prijetilo potpuno gašenje. Sazvao sam Obnoviteljsku skupštinu 17. kolovoza u Kino dvorani Hrvatskog doma Markuševec i odziv je bio iznad očekivanja. Od tada vodim podružnicu, a bio sam i tajnik Odbora za socijalnu uključenost, sport i kulturu, te član Stegovne komisije SUH-a. Aktivan sam i u radu lzvršnog odbora SUH-a Zagreb.

Na pitanje kako unaprijediti rad SUH-a, Ročić odgovara SUH-ovom krilaticom Zajedno smo jači. „Moramo se još više angažirati na dijeljenju informacija o aktivnostima SUH-a te pri tom koristiti sve moguće kanale informiranja  društvene mreže, usmenu i pismenu predaju, ali i organizirati različite skupove i tribine, kao i edukacijske seminare i radionice. Također, moramo biti vidljiviji u lokalnim i drugim medijima te se posvetiti manifestacijama koje njeguju druženje, kulturu, sport i rekreaciju. Ročić ističe kako u podružnici Podsljeme mnogo pažnje posvećuju sportskim aktivnostima te kaže kako je podružnica prošle godine osvojila prva mjesta na jarunskim sportskim susretima te na Sportskim susretima SUH-a Zagreb.

Tijekom ljetnih mjeseci podružnica organizira dva puta mjesečno kupanje na obali po najjeftinijoj cijeni u gradu, dok dva puta godišnje organiziraju izlete na udaljenija odredišta poput Brijuna, Pule, Splita, Plitvičkih jezera... Svakako, s više ljudi je i veselije, pa tako članovi Podsljemena posebnu suradnju njeguju sa susjednim podružnicama Studentski grad, Pešćenica, Donja Dubrava, Miroševec i Granešinski Novaki, s kojima zajednički organiziraju druženja i izlete. Osim dobre suradnje s drugim podružnicama, kaže Ročič, dobru suradnju imaju s čelnim ljudima gradske četvrti Podsljeme i mjesnog odbora Markuševec. Prošle godine je uloženo 200.000 kuna u obnovu našeg glavnog okupljališta, Društvenog doma u Bidrovcu. Sada se družimo u lijepo uređenom i funkcionalnom prostoru, gdje često organiziramo druženja. Ples, pjesma, muzika uživo, aperitivi, obilna večera, kolači i nezaobilazna kava pravi su mamac za naše umirovljenike tako da je dvorana uvijek ispunjena do posljednjeg mjesta. Povećanju članstva pridonosi i uređivanje internetskih portala na kojima smo prisutni: blog SUH Podsljeme, blog Markuševec te Facebook stranica SUH-a Podsljeme.

Pitamo i kako to da se on, koji do sada nije bio članom ni jedne političke stranke, odlučio politički aktivirati u nedavno osnovanoj Stranci međugeneracijske solidarnosti Hrvatske (SMSH). Kaže kako programska načela SMSH vidi kao kompatibilna svojim životnim opredjeljenjima, kao i s programskim načelima Sindikata umirovljenika Hrvatske. Naglašava kako su dosad sve političke stranke uvelike iznevjerile očekivanja socijalno ugroženih društvenih skupina  umirovljenika, radnika, osoba s invaliditetom, nezaposlenih i drugih. Imamo slobodu osobnog djelovanja po načelu „one koji misle raditi drugačije i kvalitetnije treba prihvatiti na svim razinama djelovanja", objašnjava Ročić, koji je sada i predsjednik Gradske organizacije SMSH ogranka Podsljeme.


Upitali smo ga vidi li razliku između stranačkog i sindikalnog djelovanja, ali odgovara negativno. Kako kaže, imaju jednake zadatke i ciljeve - smanjenje rastućih socijalnih razlika, očuvanje prvog mirovinskog stupa, borbu protiv obaveznog liječničkog pregleda prilikom produženja vozačke dozvole za starije od 65. godina, borbu za punu integraciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u društvo, kao i borbu za uvođenje novog modela obiteljskih mirovina po uzoru na druge europske zemlje. Ročić ističe kako je članove Podružnice Podsljeme informirao o programu SMSH te su se upravo zbog dobrog programa mnogi odlučili na politički angažman. Bravo, borbeno i dalje, Ivane!   /Ana Kuzmanić/