NP Krka i grad Zadar

Nacionalni park Krka i Zadar
Piše Ivan Ročić /26.04.2015./
Fotografije Snježana Živčić i Ivan Ročić

Slapovi Krke
Izletu 26.04.2015. u NP Krka i Zadar, koji su organizirali članovi SUH podružnice Studentski grad, pridružili su se i brojni članovi podružnice SUH Podsljeme. 
Prva destinacija izleta bili su Slapovi Krke, jedna od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske. Slapovi tvore sedrene barijere, otoke i jezera. Može ih se razgledati tijekom cijele godine zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju. Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku.
Sa Skradinskog buka mogući su izleti brodom do otoka Visovca i Roškog slapa što mi nažalost, zbog ograničenog vremena i cijene broda nismo mogli sebi priuštiti.











Zadar
Nakon odmora u prekrasnom ambijentu NP Krke krenuli smo put Zadra. Iskrcali smo se na obali pored mosta koji spaja novi sa starim dijelom grada. Prošli smo središnjim dijelom starog grada pored crkve Svetog Donata.  Zakoračili smo u  Kalelargu za Zadrane najdražu i najopjevaniju ulicu. Ona je kultni prostor i jedan od simbola grada kao mjesto druženja, zabave i razonode Na Kalelargi i Narodnom trgu dočekuju se sportaši i slave njihove pobjede i trofeji. Kalelarga je opjevana kao rijetko koja ulica, a ima čak i svoju himnu – pjesmu Tomislava Ivčića koja je nadmašila šlagerske okvire i rado se pjeva i sluša, ne samo u Zadru. Prošetali smo i Botaničkim vrtom. Potom smo sišli do morske obale i do znamenitih Morskih orgulja.





Morske orgulje
Morske orgulje smještene su na zapadnom dijelu zadarske rive te su prepoznatljive po svom kaskadnom obalnom profilu koji stimulira promjenu u kretanju obalom, zadržavanje i silazak do mora. Kamene stepenice protežu se na sedamdesetak metara obale, podijeljenih u sedam desetmetarskih sekcija.  Na razinu najnižeg mora (oseke), okomito na obalu ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu i završavaju u servisnom hodniku. Zrak potisnut valom vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i proizveo zvuk u sviralama smještenim u hodniku ispod obalne šetnice, odakle zvuk, kroz mistične otvore u kamenu, izlazi u prostor šetnice. Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama, čiji je autor i interpret sama  priroda.



Pozdrav Suncu
Na stepenicama uz zvukove morskih orgulja odmorili smo se, ponešto zalogajili, te potom krenuli do još jedne  vrhunske zadarske atrakcije „Pozdrav Suncu“. Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom, s ciljem da se, kao i s Morskim orguljama, ostvari komunikacija - tamo sa zvukom, a ovdje sa svjetlom. Istovremeno s «najljepšim zalaskom sunca na svijetu» uključuju se i rasvjetni elementi ugrađeni u krugu te po posebno programiranom scenariju proizvode prekrasnu, iznimno dojmljivu svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuka morskih orgulja.
Na podu su nacrtani razni astronomski simboli a ponajviše su nas se dojmili prikazi planeta sunčevog sustava nacrtani u razmjernoj veličini u odnosu na sunce. Sunce simboliziraju staklene ploče promjera 22 metra.








Hvala organizatorima na lijepom izletu!