Promotivni izleti -Terme Laktaši i Banja Luka 2016.

Sindikat umirovljenika Hrvatske
Promotivni izlet u Terme Laktaši i Banja Luku
Piše Ivan Ročić /01.12.2016/
Fotografije Nada Ročić i Snježana Živčić
Odbor za članstvo, povlastice i socijalnu uključenost Sindikata umirovljenika Hrvatske u suradnji sa upravom Terme Laktaši organizirao je dvodnevni promotivni izlet u Laktaše i Banja Luku.

U srijedu 31.12.2016. ispred zgrade Sindikata na Trgu Kralja Petra Krešimira IV. u Zagrebu, nas devetnaestero,  ukrcali smo se u udobni turistički autobus. Nakon kraćeg zadržavanja na odmorištu „Novska“ stigli smo, preko graničnog prijelaza „Gradiška“, u Laktaše gdje su nam dobrodošlicu poželjeli domaćini, djelatnici Banje Laktaši. U opuštenoj atmosferi uz ratluk i kavu  predstavili su nam programe i mogućnosti ovog banjskog kupališta i lječilišta.

Nakon smještaja u krasne sobe hotela „San“  i nakon obilnog ručka krenuli smo u razgledavanje gradskih znamenitosti. Među ostalim obišli smo Pravoslavnu crkvu „Hram pokrova presvete Bogorodice“, Povijesni lokalitet „Rimske terme“ iz 2. st., a posjetili smo i „Turističku zajednicu Laktaši“ gdje smo dobili mnoštvo propagandnog materijala umetnutog u lijepo dizajnirane papirnate vrećice.

U srijedu 01.12.2016. u 10 sati, odmoreni i naspavani, krenuli smo u pratnji dviju mladih djelatnica, u turistički obilazak dvadesetak kilometar udaljene Bajna Luke. Prvo odredište bio nam je, 5 km udaljen od Banje Luke, katolički Trapistički samostan „Marija Zvijezda“. Vrlo duhovit i druželjubivi monah Franjo, vodeći nas kroz Stalnu izložbenu postavu fotografija „140 godina Trapista“, ispričao nam je povijest monaškog reda Trapista. Zanimljivo je da oni sami spremaju i prodaju specifičnu vrstu sira trapista, a pripremaju i razne ljekovite tinkture koje se mogu koristiti u liječenje raznih bolesti.

Po dolasku u Banja Luku prvo smo svi zajedno obišli vojničku utvrdu  „Tvrđavu Kastel“ povijesni spomenik nulte kategorije. Potom smo se podjeli u dvije grupe, jedna grupa je otišla u kupovinu na Gradsku tržnicu a druga u obilazak pješačke zone Gospodske ulice i Trga Krajine. Obišli smo u središtu grada i „Hram Hrista Spasitelja“, zgradu „Banskih dvora“, park Petra Kočića …

Povjereništvo SUH Zagreb častilo nas je ćevapima „Kod Muje“. O popularnosti ćevapa „Kod Muje“ govore novinski izresci na zidovima koji kazuju da je najbolji tenisač svijeta Novak Đoković Nole bio tu na ćevapima.  U naslovu sljedećeg  isječka stoji: „Tko nije probao Mujin ćevap, kao da nije bio u Banja Luci“

Nakon obilne porcije ćevapa  naši domaćini  počastili su nas vožnjom panoramskim liftom i izvrsnom kavom na 14. katu Poslovnog centra Banja Luka.


Na kraju što reći domaćinima? Bili ste izvrsni u svemu! Radujemo se ponovnom susretu sa vama!
Na svemu jedno veliko HVALA!   /Ivan Ročić/

Fotografije: za uvećanje klikni na sliku