EU Češka PRAG - NK Hajduk u Fleku“ & Kafka u Kafkinom dvorištu 2018.

Piše Ivan Ročić, lipanj 2018.

Nismo navijači Hajduka, ali nije dopušteno biti Hrvat u Pragu, a ne svratiti u legendarnu prašku pivnicu „U Fleku“ gdje su 1911. godine sjedili hrvatski studenti te kada im je „ flekovo pivo udarilo u glavu“ odlučili osnovati NK Hajduk. 

Kada je Hajduk slavio devedeseti rođendan, hrvatski veleposlanik u Češkoj je tu u Fleku otkrio počasnu ploču posvećenu na taj događaj iz 1911. godine.

Pivnica je osnovana davne 1499. godine. U restoranu se toči samo originalno crno Flekovo pivo vlastite proizvodnje, a u sklopu restorana nalazi se i Muzej piva.

U dvorištu Kafkinog muzeja u Pragu
Skulpture nagih muškaraca u dvorištu Kafkinog muzeja oslikavaju Kafkin život, često u društvu lakih žena i amoralnog svekolikog svijeta bez emocija i empatije za pravdu i pravednost. 
Franz Kafka je književnik moderne, rođen je u Pragu 1883. Umro je u bolnici od raka grla u Austriji 1924. Potječe iz imućne židovske obitelji. Svoj život bez jasnog cilja u društvu prostitutki, pornografije i nemorala prenio je u svoja književna ostvarenja. Njegovi likovi su pritisnuti osjećajem krivice i zbunjenosti banalnošću života, pritisnuti sivom svakodnevnicom ispunjenom strepnjom i nemirom 
Važnija djela: romani «Proces» (1925.), «Zamak» (1926.) i «Amerika» (1927.) i pripovijetka «Preobrazba» (1915.). /Ivan Ročić/.