Skupštine - Skupština Sindikata umirovljenika Hrvatske 2016.

Jasna Petrović ponovno predsjednica
Piše Ivan Ročić /29. rujna 2016./
Fotografije Ivan Ročić i Snježana Živčić

Na Izbornoj skupštini održanoj u Zagrebu 29. rujna 2016. podržani su predloženi kandidati za tijela upravljanja SUH-a. Za predsjednicu je ponovo izabrana Jasna Petrović, a za potpredsjednike Vladimir Buršić, Asja Tomin, Mato Obradović i Biserka Budigam. Izabrano je i 9 članova predsjedništva, 4 člana nadzornog odbora i 5 članova statutarne komisije.

Skupštini su kao gosti prisustvovale brojne osobe iz društveno – političkog života Hrvatske i svijeta. Među ostalima Boris Kunst iz HDZ-a, Vedran Dragičević potpredsjednik SSSH, Krešimir Sever čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Silvano Hrelja čelnik Hrvatske stranke umirovljenika, Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika, Lidija Lukina Kezić zamjenica Pučke pravobraniteljice, Ivo Banek glavni tajnik Matice umirovljenika Hrvatske, Ante Gavranović, bivši predsjednik Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, Jadranka Perasić, zamjenica ravnatelja HZMO-a, Jasna Pap zamjenica ravnatelja HZZO-a za pravne poslove. Na suradnji su se zahvalili i talijanski kolege Livio Melgari, izaslanik glavne tajnice FERPA-e, te Danilo Toccane i Luciano Del Rosso iz SPI CGIL-a, kao i predsjednik slovenskog sindikata umirovljenika Konrad Breznik, te predstavnici umirovljeničkih sindikata iz BiH i Srbije - Radmila Stjepanović i Živomir Tešić.

Izvod iz izlaganja predsjednice:
„Sudjelovali smo u prosvjedima, skupljali potpise za Peticiju „Glasam protiv siromaštva starijih osoba“, dijelili letke pred Saborom, borili se za ekonomska prava i protiv zlostavljanja starijih. Prepoznati smo kao borci za ukidanje drugog mirovinskog stupa. U svijetu postoji raspad tog modela, a Češka, Slovenija i Srbija ga nisu niti prihvatile. Oko 76 milijardi kuna je oduzeto iz prvog mirovinskog stupa i proračuna, a nas starije nazivaju teretom i balastom društva“- poručila je Petrović i dodala da već gotovo godinu dana Hrvatska nije omogućila umirovljenicima da suodlučuju kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Od raznih zakonskih inicijativa, posebno je naglasila trogodišnju borbu s bankama da pošalju obavijest o ovrhama/ustegama iz mirovine, ali i brojne druge:
„Tražili smo uvođenje socijalne mirovine, ali toga još uvijek nema. Borili smo se za ukidanje dosmrtnog ugovora, ali zakon ne štiti starije. Uspjeli smo progurati zakonske izmjene da osobe starije od 65. godina ne moraju plaćati liječnički pregled za produljenje vozačke dozvole“ - istaknula je Petrović, koja je izložila izvještaj o četverogodišnjem radu i predstavila i glavne točke Programa rada za predstojeće mandatno razdoblje - očuvanje prvog mirovinskog stupa, zamrzavanje postojećeg modela drugog mirovinskog stupa, uvođenje novog modela usklađivanja mirovina i novog modela obiteljske mirovine, osnivanje Ureda pravobranitelja za starije osobe i mnogo toga drugog.      /Ivan Ročić/

Fotografije /Za povećanje slike klikni na istu/