HR putovanja -Turistički obilazak povijesnih znamenitosti grada Pule

Turistički obilazak povijesnih znamenitosti grada Pule
i kupanje na plažama Verudele

Piše Ivan Ročić /25.06.2015,/

Sindikat umirovljenika Hrvatske podružnica Podsljeme, broji više od sto članova, te je masovnošću i djelovanjem  postala  značajni čimbenik društvenog i kulturnog zbivanja Podsljemenskog kraja. Naše djelovanje  prepoznala i Mjesna samouprava gradske četvrti Podsljeme – Zagreb te nam jednom godišnje plaća  prilično skupe troškove prijevoza autobusom za destinaciju koju sami odaberemo. Tako smo prošle godine na račun Gradske četvrti posjetili Nacionalni park Brijuni. Ove godine izabrali smo Pulu grad s najviše rimskih spomenika na hrvatskom dijelu Jadrana.

Za trosatni obilazak kulturno - povijesnih sadržaja angažirali smo turističku voditeljicu Anu Golubić „Istria guide“ koja nam je  kroz  pitanja i razgovor iscrpno pričala o povijesnim znamenitostima rimskog,  srednjevjekovnog i novijeg doba grada Pule.

Obilazak smo započeli s detaljnim razgledom Amfiteatra uključujući i njegove podzemne hodnike ispunjene mnoštvom antičkih amfora, rekonstruiranim napravama i kartama staroga Rima i Istre. U blizini amfiteatra nalazi se lijepo uređeni Titov park poznat po brojnim spomenicima iz novije povijesti. Najviše nas se dojmila lijepo dizajnirana velika brončana maketa grada s vodoskokom u sredini.

Potom smo krenuli put staroga grada. Prvo smo naišli na antičku znamenitost Dvojna vrata kroz koja se ulazi u Mauzoloj i Arheološki muzej. Dvojan vrata su jedna od desetak vrata koja su činila sastavne dijelove gradskih zidina. Stotinjak metara dalje došli smo do Herkulovih vrata, najstarijeg sačuvanog spomenika izgrađenog sredinom prvog stoljeća prije Krista.  Na ulazu u Decumanus (glavnu rimsku ulicu, danas pješačka zona) nalaze se najljepša i najpoznatija Zlatna vrata.  Ispravni naziv za Zlatna vrata je Slavoluk Sergijevaca koji je nezaobilazna destinacija svi turističkih posjetitelja grada Pule.

Umirovljenici koje je svladao umor su ulaskom u Decumanus, glavnu rimsku ulicu, kod Danteovog trga, prestali s obilaskom grada i u hladovini trga i restorana Hrvatske vojske „Pleter“ čekali naš povratak.

Sljedeći razgled bio je prekrasan, u novije vrijeme pronađen podni rimski mozaik nazvan „Kažnjavanje Dirke“. Primjedba:Dirka je žensko starorimsko ime.  Potom dolazimo na Forum, glavni rimski trg s Augustovim hramom i Gradskom vijećnicom.  Augustov hram bio je posvećen prvom rimskom caru Augustu Oktavijanu,  sagrađen dvije godine pr.Kr. Prije cara Augusta rimski senat je djelovao po načelima republikanskog ustrojstva.

Pulska katedrala bila je za umorne šetače završna točka razgleda. Kondicijski spremniji krenuli su još strmim stepenicama put Povijesnog muzeja na brdo Vidikovac. Interesantno je napomenuti da je brdo Vidikovac iste nadmorske visine kao i vrh Amfiteatra.

Umorni ali sretni vratili smo se do Danteovog trga i restorana gdje su nas čekali naši umirovljenici, slabije kondicijske spreme, da bismo se svi zajedno osvježili pićem dobrodošlice i bogatim ručkom. Nakon kraćeg podnevno odmora krenuli smo našim autobusom na kupanje na najpoznatiju i najljepšu pulsku plažu Verudelu udaljenu cca 5 km od središta grada.

Fotogalerija