EU Francuska PARIZ - Latinska četvrt 2018.


Pariz, 14.08.2018.


Od crkve Notre Dame do knjižnice Shakespeare and Company Cafe 

U prelijepom vrtu (parku) smještenom između crkve Notre Dame i rijeke Seine napravili smo nekoliko fotografija i krenuli preko mosta Pont Petit prema Latinskoj četvrti. Prošli smo pored niza štandova na kojima umjetnici prezentiraju svoje radove i stigli do znamenite knjižnice Shakespeare & Company.

To je i prekrasna starinska knjižnica koja tu djeluje od 1919. godine, a koje je ostala ista kao te davne 1919. Knjižnica je natrpana starinskim knjigama koja mirišu na prohujala vremena, opremljena je starinskim drvenim ljestvama i policama. Starinske drvene stube vode na kat gdje u miru i s pogledom na Notre Dame i Seinu možete uživati u pregledavanju knjižnih naslova i čitanju ulomaka iz knjiga pisanih pretežno na engleskom jeziku. 

Pred knjižnicom poslaganih na police i sanduke je pregršt knjiga i prekrasan kafić dizajniran sukladno prošlom vremenu. 

Moja preporuka je da svakako svrate u Latinsku četvrt, četvrt prepunu malih kavana, raznolikih klubova, prepunu slikara i uličnih štandova s slikama i knjigama, štandova s svekolikom uličnom umjetnošću. Da posjetite mjesta gdje su boravili znani mislioci i književnici dvadesetog stoljeća Hemingway, Voltaire, Wilde, Baudelaire... /Ivan Ročić/