Izlet - Lonjsko polje i Seoski turizam Bistrički

Piše: Ivan Ročić /10.10.2016./
U kišno jutro, u ponedjeljak 10.10.2016., u organizaciji Udruge Matice umirovljenika Savica Šanci, pod vodstvom predsjednice Nede, krenuli smo autobusom na jednodnevni izlet u Moslavinu.
Skrenuvši sa auto ceste u Popovači, prvo odredište bila nam je Župna crkva Sv. Ane. Upravitelj župe vlč. Dražen Lauc poveo nas je u razgledavanje unutrašnjosti bogato ukrašene, barokne, tristo godina stare crkve. U svojoj pripovjedi naglasio je da zbog toga što je najstarija crkva u Moslavini zovu je i Majkom svih crkava.
Potom je uslijedila vožnja do destinacije Seoski turizam Bistrički u naselju Osekovo. Već u autobusu spoznali smo vedri, humorom prožet duh našeg domaćina Stjepana Bistričkog. Po dolasku na imanje „Bistrički“ odmah smo bili počašćeni sokovima, specifičnim aperativima i domaćim bufle kolačima. Vrijeme do ručka skratili smo u obilasku imanja Bistrički, posjetom Muzeja Osekovo i vožnju autobusom po Lonjskom polju. Iz autobusa nismo izlazili jer je sve vrijeme padala kiša.
Park prirode Lonjsko polje, jedan je od najvrednijih močvarnih područja u Europi, omeđen padinama Moslavačke gore i rijekom Savom. Velike površine dolaze pod vodu koja se zadržava 30 do 100 dana godišnje, dok jek rajem ljeta ovo je područje potpuno suho. Lonjsko polje u ovim uvjetima predstavlja prirodni regulator savske vode – kada Sava nabuja višak vode plavi njenu lijevu obalu te sve izgleda kao golemo jezero s otocima poplavljenih šuma.
Muzej Osekovo ističe starinskim predmeta, ručnim radovima, slikama i ostalih vrijednih starina. Sakupljeni predmeti nalaze se u “etno-sobi” pod nazivom ” Od sjemena lana do platna i narodne nošnje”. Tim redom su i posloženi kako bi se slikovitije prikazao mukotrpan način izrade platna. Veliki dio muzeja posvećen je KUD-u Osekovo i njegovom osnivaču, voditelju i sakupljaču narodnog blaga Stjepanu Šainoviću.
Ljubazni domaćini dali su puno truda, vremena i ljubavi kako bi nam boravak bio maksimalno ispunjen zadovoljstvom i veseljem. Poslije obilnog ručka pjevalo se i plesalo uz domaće tamburaše. Pjesma i veselje nije prestajalo sve do povratka u Zagreb. 
Hvala Nedi za predivan izlet. 


Fotografije  /Uvećaj sliku klikom na istu/