Valentinovo u Bidrovcu 2016


Valentinovo - Dan zaljubljenih

Piše Ivan Ročić /20.002.2016./ 

Članovi umirovljeničke udruge Podsljeme i njihovi gosti u društvenom domu u Bidrovcu proslavili su Valentinovo - Dan zaljubljenih u subotu 20.02.2016. Valentinovo je posvećeno izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci. Dan Sv. Valentina pada na dan 14. veljače 2016, ali zbog slobodnog termina u dvorani Društvenog doma pomaknuli smo dan proslave u subotu 20.02.2016.

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car KlaudijeII. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin.
Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.
Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih.


Foto /za uvećanje klikni na sliku/