Edukacije - Konferencija: Starenje i društvena akcija

Konferencija: Starenje i društvena akcija

U organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske, te pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike prof.dr.sc. Ive Josipovića, 18. lipnja 2013. je u Radničkom domu u Zagrebu, nakon višemjesečnih priprema odrađena cjelodnevna Konferencija „Starenje i društvena akcija“. Mnogo je inovativnih aspekata ove konferencije koja je napunila veliku sindikalnu dvoranu, te sve preostale dvorane u zgradi, i to ne samo sindikalistima i umirovljenicima, već i uglednim znanstvenim, akademskim i inim stručnjacima.

Konferenciju je otvorio Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, naglasivši kako velika većina umirovljenika od svojih mirovina ne može dostojanstveno živjeti, a postojeći način usklađivanja iz godine u godinu dovodi do pada njihove realne vrijednosti.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović svojom uvodnom prezentacijom „Hrvatski kurikulum promašenih reformskih pokušaja u mirovinskom sustavu“ otvorila niz vrućih pitanja na koja mora odgovoriti stvarna mirovinska reforma, reforma koja neće biti samo krpanje sustava i proizvodnja novih žrtava.


Među mnogim referntima bila je i psihologinja Biserka Budigam, potpredsjednica SUH-a, koja je referirala je o volonterskom radu u trećoj životnoj dobi.