EU Francuska PARIZ - Crkva Notre Dame de Paris 2018.


Notre Dame de Paris je katedrala nad katedralama, prekrasno zdanje gotičke arhitekture. Posvećena je kao i mnoge druge crkve u Francuskoj Blaženoj Djevici Mariji. Gradnja katedrale započela je 1163. godine, a dovršena je 1345. godine. U samoj katedrali postoji 5 zvona, od kojih je zvono Emmanuel najveće zvono teško 13 tona.Tokom povijesti proživjela je mnoge nedaće, od kojih su najgore bile tijekom pobune Hugenota i Francuske revolucije, kad je dijelom bila uništena i opljačkana. U 19. stoljeću počela je restauracija i obnova, najviše zahvaljujući Victoru Hugou i njegovom romanu Zvonar crkve Notre Dame, Pisac svoju radnju smješta u tu oronulu crkvu predviđenu za rušenje, ali nakon objave odličnog svjetski priznatog romana, gradske vlasti odlučuju restaurirati katedralu. 

Roman Zvonar crkve Notre Dame je uzbudljiva i potresna priča Viktora Igoa o prijateljstvu, ljubavi, ljubomori i mržnji s tragičnim sudbinama. Glavni lik, zvonar Kvazimodo, je čovjek neprijatnog i nakaradnog izgleda, što određuje njegovu surovu sudbinu, ljudi su ga prezirali, ponižavali i odbacivali. Grbavac Kvazimodo se zaljubljuje u ciganku Esmeraldu, ali nije jedini muškarac koji je zaljubljen u nju. To je dramatična i tragična, ali isto tako i veličanstvena priča o ljudima, vjeri i teškim životnim putevima.

Unutrašnjost katedrale je puna lijepih vitraja, kipova i visokih svodova ali mene ja fascinirala iznimna ljepota južne strane katedrale pored rijeke Seine uz koju se nalazi lijepi park sa spomenikom Ivanu Pavlu XIII. Ispred Notre Dame se nalazi nulta polazna točka Point zéro po kojoj se na francuskim autocestama mjere sve udaljenosti od Pariza.