HR putovanja - Split 25.06.2016.

Turistički obilazak povijesnih znamenitosti grada Splita, 
druženje sa umirovljenicima splitske Podružnice i kupanje na Bačvicama

Piše Ivan Ročić /25.06.2016./
Fotografije Ivica Kirin, Adela Špoljarec i Zdenka Ladišić
Sindikat umirovljenika Hrvatske podružnica Podsljeme, broji više od sto članova, te je masovnošću i djelovanjem postala značajni čimbenik društvenog i kulturnog zbivanja Podsljemenskog kraja. Naše djelovanje prepoznala je i Mjesna samouprava gradske četvrti Podsljeme – Zagreb te nam jednom godišnje participira u troškovima prijevoza autobusom za destinaciju koju sami odaberemo. Tako smo uz podršku Gradske četvrti Podsljeme pretprošle godine posjetili Nacionalni park Brijuni, prošle godine Pulu grad s najviše rimskih spomenika na hrvatskom dijelu Jadrana a ove godine naš izbor je Split najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj čije gradsko središte, pod UNESCO-vom zaštitom, čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća.
Našem izletu su se pridružili i članovi SUH_a Studentski grad, najaktivnije zagrebačke Podružnice, predvođeni predsjednicom Snježanom Živčić. Po dolasku u Split dočekali su nas prijatelji splitske Podružnice SUH-a predvođeni predsjednicom Asjom Tomin. Nakon izmjene poklona, uz pratnju domaćina, krenuli smo u obilazak starovjekovne gradske jezgre.
Obilazak smo započeli s Rive. Prvo odredište bio nam Trg braće Radića poznatiji među domaćim stanovništvom kao Voćni trg na kojem dominiraju starovjekovna kula i spomenik književniku Marku Maruliću, rad kipara Ivana Meštrovića.
Prošetavši Šubićevom ulicom došli smo do prostranog Narodnog trga, poznatijim pod nazivom Pjaca. Trg je prepoznatljiv po Staroj gradskoj vijećnici i sunčanim satom podijeljenim na 24 segmenta (uobičajena podjela je na 12 dijelova). Za divno čudo sjena kazaljke je tada pokazivala u minutu točno vrijeme.
Prošavši ulicom Ispod ure došli smo do Peristila, središta Dioklecijanove palače, nezaobilazno mjesto turističkih obilazaka. To što je za Pulu arena to je za Split Peristil (Dioklecijanovo dvorište). Najvrjedniji i najsačuvaniji objekti starovjekovne arhitekture poredali su se na Peristilu: Katedrala Sv. Dujma sa egipatskom svingom starom 3500 godina, Jupiterov hram, Vestibul, Ulaz u Dioklecijanove podrume…
Prolaskom Poljanom Kraljice Jelene, kroz Srebrena vrata došli smo do Starog pazara, glavne gradske tržnice koja odiše šarenilom boja i opojnim mirisom mediteranskih mirodija,voća i povrća.
Kratki odmor napravili smo u hladovini Štrosmajerovog parka, a po odlasku sa Đardina, za sreću dodirnuli nožni palac Grgura Ninskog. Prolaskom kroz Zlatna vrata, uzanom Dioklecijanovom ulicom, ponovo smo se našli na Peristilu. Razgledali smo unutrašnjost katedrale Sv Duje i prolaskom kroz Dioklecijanov podrum ponovo se našli na polaznoj točki, na Rivi.
Vruće i sparno vrijeme učinilo je svoje. Polovica izletnika ostala je u hladovini Rivinih palmi a druga polovica otišla je na razgledavanje Zapadne obale s obvezatnim slikanjem na Trgu Republike (Prokurative). Trg Republike okružen je prelijepim građevinama venecijanske arhitekture. Stariji građani prepoznaju arhitekturu trga po TV prijenosima nekad iznimno popularnog splitskog festivala zabavne glazbe.
Umor, toplo vrijeme i temperatura mora od 25 stupnjeva, pojačali su želju za osvježenjem u moru. Stoga je izostalo razgledavanje, pogled na Split, sa Marijanske vidilice. Požurili smo na kupanje na najpoznatiju splitsku plažu Bačvice poznatu po pješčanom, plitkom moru i svjetski poznatom natjecateljskom sportu zvanom picigin. Picigin je igra u kojoj se boduje umjetnički dojam: bacanje igrača za loptom u cilju sprečavanja da ona završi u moru.

Puni lijepih utisaka, obogaćeni novim prijateljstvima i spoznajama o znamenitostima grada Splita sretno smo se prije ponoći vratili u kući. 
Fotografije