Peticije - Glasam protiv siromaštva starijih osoba uručena ministrici rada


Preneseno:  (www.suh.hr /18. 02 2016./

Ministrica rada i mirovinskog sustava, dr.sc. Nada Šikić primila je 18. 02 2016. delegaciju Sindikata umirovljenika Hrvatske (u sastavu: predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović, zamjenik predsjednice Milan Tomičić, potpredsjednici Biserka Budigam i Vladimir Buršić, član Predsjedništva Andrija Vučković i koordinatorica peticije Vesna Bečić), koja joj je došla uručiti prikupljenih 25.710 potpisa Peticije Glasam protiv siromaštva starijih osoba. Ministrica je odmah na početku naglasila kako podržava borbu protiv siromaštva, jer je cilj ove Vlade poboljšanje životnog standarda svih hrvatskih građana, a njezina je želja osobito popraviti položaj umirovljenika i starijih osoba.


Delegacija je ministricu i njezine pomoćnike Tatjanu Dalić, Marija Bebića i Marinka Papugu te saborskog zastupnika Milivoja Špiku iz BUZ-a, upoznala s idejom i ciljevima same peticije: povećati mirovine za sve one koji su umirovljeni nakon 1.1.1999. g. jer su zakinuti za oko 19 posto, uvesti minimalnu mirovinu u visini 50 posto od minimalne plaće te tzv. socijalnu mirovinu na teret proračuna za starije od 65 godina bez mirovine. Uz to, traži se poboljšanje modela usklađivanja mirovina i uvođenje posebnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, kao i savjetodavnih tijela na svim razinama teritorijalne piramide.  Ministrica je u potpunosti podržala sve zahtjeve, a na neposredan upit naglasila je da neće biti rezanja mirovina.


Uz zahtjeve peticije, SUH je iznio i brojne druge prijedloge vezano uz ukidanje nekih prava i programa u zdravstvu, uvođenja poreza na nekretnine, masovne zloporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom osiguranju, reguliranje nameta na ovrhe i drugo, poručujući kako se sva ova pitanja trebaju naći na dnevnom redu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Na kraju su uručeni originali svih potpisa, gotovo 26 tisuća građana, poglavito starijih osoba, koje su zatražile hitne mjere protiv siromaštva koje pogađa svaku treću osobu stariju od 65 godina.