Prosvjedi - Prvosvibanjski prosvjed 2014


Piše Ivan Ročić  /02.05.2014./

Siromaštvo naših umirovljenika pogađa svako osjećajno ljudsko biće. Njihov život s ostatkom mjesečne mirovine pričinja se kao horor  zato smo se i mi SUH-ovci članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske pridružili prosvjedu.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Ove godine su Sindikati Praznik rada obilježili na zagrebačkoj Radničkoj cesti, gdje su nekad bile nanizane tvornice i pogoni, a danas je to, kažu, hrvatski Wall Street. Vladi RH su pokazali crveni karton i zatražili prijevremene izbore. Kritizirali su i bivšu vladajuću garnituru, poslodavce, banke i EU na čelu s Njemačkom.

Nakon prosvjednih govora čelnika četiriju Sindikalnih središnjica u tišini su se okupljeni radnici i sindikalci uputili Radničkom cestom, nekadašnjim simbolom proizvodnje, a danas licem i naličjem kapitala na štetu radnika, prema Maksimiru

Evo što su poručili sindikalni vođe vladi RH
Krešimir Sever /NHS Hrvatski nezavisni sindikati/: „Obećali ste nam boljitak, a pokazalo se da ste nas prevarili. Nema gore nego kad vlast prevari vlastiti narod“ Damir Jakuš / URSH Udruga readničkih sindikata /:  "Rok trajanja vam je istekao. Kad nečemu istekne rok, ono se mora ukloniti. Dajte narodu svoj mandat na povjerenje“.
Vilim Ribić /Matica sindikata Hrvatske/ "Provode politiku po diktatu stranih centara moći. Provodi se politika koja ne odgovara građanima RH, ali odgovara nekim drugim velikim zemljama u Europi. Treba nam vlast koja je u stanju pokrenuti proizvodnju i to u roku od dvije godine“ 
Mladen Novosel /SSSH /prisjetio se bolje prošlosti i onog što je uslijedilo. Vlada u sprezi s HUP-om i želi da radnici rade duže za manje novca, ali to im neće proći, obećava Novosel. "Sjeća li netko da su ovdje bili radnici, tvornice, Katran, Chromos boje i lakovi, ZIA, TLOS, Pobjeda tekstil, Zora, Elektrode, ATM i Kožara. Danas ih više nema. Tajkunska privatizacija ih je uništila, ali uništila je i tisuće sudbina“.


Slike

 Pripreme za prosvjed  /Ivan Ročić/

 Podjela majica  /Nada Ročić/

 Snimanje milenijske fotografije pogled prema kranu

 Pogled u sunce

 Sindikalisti su snimili milenijsku fotografiju na Radničkoj cesti u Zagrebu, nekad središtu industrije, a danas "hrvatskom Manhattanu". Svojim su tijelima ispisali "8+8+8" što u prijevodu znači osam sati rada, osam sati kulturnog uzdizanja, 8 sati odmora.

 Mladen Novosel za govornicom. Stjepan Ćuk – Čuki zaklonio se crvenim kartonom a Ivan Ročić fotografira Novosela, iza njih su Barica Čućek, Nada Ročić, Božo Kelčec i Mirjanaiz Miroševca

 Radnički dom na Krešimirovom trgu, prostorije Sindikata

 Povorka prolazi pored Kvatrića /Barica Čućek, Božo Kelčec, Nada Ročić, Mirjana iz Miroševca, Stjepan Čuk/

 Na Kvatriću - kreće se prema Maksimirskoj cesti

 Na ulazu u Maksimir


Pored ulaza čekalo nas je pojačanje iz Granešinskih Novaka na čelu s tajnicom Vesnom Turčin

 Svi zajedno žurno na Bandićev grah

 Crveni karton vadi RH dali su Davor Dreter Drele i Nada Ročić

Crveni karton i od urednika bloga Ivana Ročića i Darinka Kosora predsjednika Skupštine grada Zagreba