EU Italija RIM - Forum i Kolsej 2018.


Ivan Ročić, Rim 3.11.2018.

RIMSKI FORUM
Forum je naziv za trg koji je bio centar javnog života u svakom gradu staroga Rima. Imao je višestruku namjenu: bilo je mjesto okupljanje, mjesto za sastanke, mjesto gdje su se vodile političke debate i diskusije.
Rimski forum je antička građevina čija je Izgradnja započela u 7. vijeku p.n.e. Danas, ovdje kao možda nigdje drugdje na svijetu, svaki kamen ima svoju priču a tko upozna sve ove priče poznaje Rim. Ne treba da nas zavara današnji izgled ove turističke atrakcije, jer je nekada ovo bio centar tada poznatog svijeta.
Napomena: Obratite pozornost na sliku gdje sam usporedbe radi, iz knjige „Rom und der Vatikan“ kopirao sliku koja pokazuje Forum danas i za vrijeme Rimskog carstva.

RIMSKI KOLOSEJ
Rimski kolosej je najveći amfiteatar na svijetu ujedno i najveća preživjela građevina nekada najmoćnijeg carstva na svijetu. Gradnja ove kolosalne građevine je započeta 70. godine n.e. tokom vladavine prvog člana dinastije Vaspesijana a završena je od strane njegovog sina i nasljednika Titusa, 80 godine n.e. Kolosej je mogao da primi 50 tisuća ljudi. Korišten je kao mjesto za javne spektakle: borbe gladijatora, gladijatora i životinja sve do simulacije pomorskih bitaka s pravim brodovima. Za te je prigode arena je bila ispunjena vodom. Posljednje gladijatorske borbe se spominju oko 435. godine. Kako je vreme odmicalo, sa nekada slavnog Koloseja su se skidali dijelovi koji su se na drugim mjestima koristili kao građevinski materijal. Kolosej je 2007.g. uvršten među novih 7 svjetskih čuda. Danas je simbol grada Rima, glavna turistička atrakcija turistima iz cijelog svijeta, građevina za koju je čula skoro svaka osoba na svijetu.
Napomena: Obratite pozornost na slike gdje sam usporedbe radi, iz knjige „Rom und der Vatikan“ kopirao slike koje pokazuje Kolosej danas i za vrijeme Rimskog carstva. /Ivan Ročić/