EU Italija RIM - Još o Rimskim bazilikama 2018.


Ivan Ročić, Rim /1.11.2018./

Jeste li znali da u Rimu ima više od 450 sakralnih objekata (crkava). Na svakom koraku poneka crkva. Rim je pravi melem za svakog vjernika i zato mi je žao što više ljudi iz naše udruge nije išlo sa nama. Obišli smo sve najznačajnije objekte starog povijesnog Rima kao i najvažnije crkve grada Rima. Obzirom da smo uglavnom po cijele dane pješačili, kratki odmor u crkvi na klupi, uz molitvu, bio je blagotvoran za našu dušu i umorne noge.

U Rimu imamo jedanaest manjih i četiri velike bazilike. Velike ili Papinske bazilike u Rimu su: bazilika Sv. Petra u Rimu, bazilika Sv. Ivana Lateranskog, bazilika Sv. Pavla i bazilike Sv. Marije Majke. Razlika između bazilike i katedrale je da u bazilici ne stoluje biskup, dok u katedrali da. Obzirom da sam u prethodnom javljanju opisao najljepšu i najposjećeniju baziliku na svijetu baziliku Sv. Petra ovdje ću se osvrnuti na preostale tri glavne bazilike kao i dodatno na značajnu baziliku Sveti Petar u okovima.

BAZILIKA SVETOG PAVLA IZVAN ZIDINA - BASILICA DI SAN PAOLO FUORI LE MURA
Bazilika sv. Pavla izvan zidina smještena je u Rimu, izvan granica Aurelijevih zidina (zidine staroga Rima), odakle i dolazi “izvan zidina” u naslovu. Iako izvan Vatikanskog Grada, Lateranskim ugovorom bazilici je dodijeljen poseban eksteritorijalni status kao vlasništvo Svete Stolice.
Bazilika Sv. Pavla izvan zidina sagrađena je na mjestu povijesnog groba Sv. Pavla i druga je po veličini u Rimu. Nakon velikog požara 1823. potpuno je obnovljena.

BAZILIKA SVETE MARIJE VELIKE – BASILICA DI SANTA MARIA MAGGIORE
Bazilika svete Marije Velike antička je katolička bazilika u Rimu, građena je u starokršćanskom stilu.
Po legendi, u noći 3. kolovoza 352. Gospa se ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza 352. na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Potom je Papa Liberije započeo gradnju te po njemu nosi i naziv Liberijanska bazilika.
Zvonik ove bazilike, 75 m, najviši je od svih zvonika rimskih crkava. Strop je izrađen od zlata donesenoga iz Španjolske, pa se nazivu crkve dodaje i epitet “izrađena od zlata”. I danas je utočište španjolskih redovnika.

BAZILIKA SVETOG IVANA LATERANSKOG – BASILICA DI SAN GIOVANNI IN LATERANO
Bazilika Svetog Ivana Lateranskog je rimska katedrala, službeno crkveno sjedište rimskog biskupa, tj. pape. To je najstarija i prva po važnosti (kao rimska katedrala) među četiri velike (papinske) bazilike u Rimu, i nosi počasni naslov Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater etcaput (lat., majka i glava svih crkava u Rimu i u cijelom svijetu). Svaki novi papa drži svoju prvu misu u ovoj bazilici. U početku je ovo i bila crkva gdje su stolovale pape, a tek su kasnije pape prešli unutar zidina Vatikana. Sama bazilika smještena je u Rimu, ali izvan granica Vatikanskog grada. Lateranskim ugovorom bazilici je dodijeljen poseban eksteritorijalni status kao vlasništvo Svete Stolice.

SVETI PETAR U OKOVIMA- SAN PIETRO IN VINCOLI
Sveti Petar u okovima je katolička crkva i bazilika u Rimu ( nije velika ili papinska). Sagrađena je prvo na starim ostatcima između 432. i 440. da bi se u njoj smjestile relikvije okova kojima je Sveti Petar bio okovan u Jeruzalemu. Okovi se čuvaju u relikvijaru ispod glavnog oltara bazilike. Poznata je i po tome što se u njoj nalazi Michelangelova statua Mojsija, izrađena 1515. U crkvi je pokopan hrvatski umjetnik Julije Klović koji slovi kao najznačajniji minijaturist onoga doba. Na nadgrobnom spomeniku uklesano je Ivlio Clovio de Croatia. Crkva je sagrađena na brežuljku Colle Oppio.