EU Italija RIM - Bazilika Svetog Petra 2018.


Ivan Ročić, Rim 3.11.2018.

Bazilika (crkva) Svetog Petra u Rimu je najposjećenija turistička znamenitost u Rimu. Ogromni redovi i dugo čekanje odvratili su nas prvog dana od posjete. Ali, tome smo doskočili sljedećeg dana, pred crkvu smo došli rano ujutro i već za sat čekanja smo bili u tom predivnom, impresivnom zdanju. U svom životu obišao sam stotine crkvi širom svijeta ali takve ljepoto zasigurno još vidio nisam.

Crkva Svetog Petra u Rimu je glavna crkva katoličke religije. Nalazi se u papinskoj državi Vatikan. Ispred nje se nalazi čuveni trg Svetog Petra sa obeliskom. Obelisk se nalazi u centru trga kako „svjedok“ raspeća apostola Petra.

Kupola bazilike je golema građevina. Pogled sa vrha kupole na Rim i na grad Vatikan je prekrasan. Prolaz stepenicama do vrha kupole je toliko uzak i nizak tako da viši ljudi moraju hodati sagnuti a spori penjači sprečavaju brži uspon ostalima. U bazilici točno ispod kupole nalazi kolosalni, od bronce napravljeni, 30 metara visoki papski oltar nazvan “Baldacchino di San Pietro” („Katedrala Svetog Petra“).

Crkva je sagrađena 1626. godine za vrijeme vladavine pape Urbana III, dok je sam trg završen 1667 godine. Bazilika Svetog Petra je jedna od najvećih građevina na svijetu. Duga je 218 metara, visoka 133 metra i zauzima ukupnu površinu od 23.000 m2. Misnom slavlju može istovremeno prisustvovati 20 tisuća vjernika.

Brojni čuveni arhitekti su radili na građenju bazilike, među kojima se isticao i čuveni Mikelanđelo. Najčešće spominjani uradak velikog majstora Mikelanđela je statua “La Pieta” (“Pobožnost”). Danas je statua zaštićena staklenim zidom, jer je 1972 godine jedna mentalno bolesna osoba napala statuu čekićem. /Ivan Ročić/

<