EU Mađarska BUDIMPEŠTA 2013.


Budimpešta
Ovi komentari pripadaju fotografijama i u dogledno vrijeme biti će premješteni pored njih!

Turistički brodovi na Dunavu. Ulica ispred nosi naziv Beogradski bulevar. Na suprotnoj strani Dunava vidi se dio Budima.

Lančani most - pogled iz busa. Kamenito zdanje na izlazu sa mosta, je ulaz u postaju Budimpeštanske žičare. Vrijedno je napomenuti da je Budimpešta imala prvi metro (podzemnu željeznicu) u kontinentalnom dijelu Evrope.

Lančani most - Najljepši od svih mostova u gradu. Svojom konstrukcijom, skladnim izgledom i famoznim lavovima djeluje moćno i lijepo se uklapa u okolinu. Kada se noću upale svijetla, postaje nestvaran, kao ogromna lađa čija se svjetla reflektiraju na površinu vode. Sa obe strane ima pješačku stazu kojom se prelazi sa Pešte (lijeva obala Dunava) u Budim (desna obala Dunava). Postoji legenda o lavovima koju će ispričati drugom prigodom.

Lančani most - Najpoznatiji most preko Dunava u pozadini lijevo Mađarski parlament.
Zgrada parlamenta je sjedište vlade republike Mađarske. Građena je od 1885. do 1904. godine (otvorena zvanično 1896. u čast tisućugodišnjice zemlje) i danas predstavlja jedan od najljepših spomenika gotskog stila u Budimpešti. Parlament je visok 96 metara (simbolično zbog godišnjice osnivanja i godine otvaranja) i predstavlja jednu od dvije najviše građevine u gradu. S obzirom da mađarska vlada koristi manji dio zgrade, ostatak je otvoren za turističke obilaske. Prelijepo ukrašen kako enterijer tako i eksterijer zgrade pruža uzbudljiv doživljaj posjetiocima. Statue historijskih ličnosti, freske, vitraži, samo su neke od znamenitosti koje čine dio Parlamenta. U glavnoj hali je izložena za posjetioce Sveta kruna koja se nalazi i na grbu Mađarske. Do zgrade Parlamenta je najbrže doći metro linijom br. 2, stanica Lajoša Košuta

Matijaševa crkva
700 godina stara gotička crkva gdje su se krunili mađarski, kasnije austrougarski kraljevi. Dobila je ime po poznatom mađarskom kralju Matijašu Korvinu. Crkva je bila glavna krundibena crkva ugarskih kraljeva. Matijaševa crkva je poznata kao i mjesto krunjenja carice Sisi za ugarsku kraljicu.

Pogled na Parlament na suprotnoj strani Dunava. Snimljeno sa Ribarske utvrde.

Pogled sa Citadelle na Budimpeštu noću

Sa Ribarske tvrđe pruža se divan pogled na grad

Pogled sa Ribarske tvrđave
Ovo zanimljivo ime potječe od riblje tržnice, koja se na tom području nalazila još tijekom srednjeg vijeka, a čak se cijelo okolno područje zvalo 'Ribarski grad'. Ribarska tvrđa je utvrda sa bedemima i 7 tornjeva koji simboliziraju 7 mađarskih plemena, a ispred utvrde spomenik sv. Stjepanu – osnivaču mađarske države i najcjenjenijem mađarskom svecu. Sama građevina djeluje pomalo bajkovito, nestvarno i zaigrano, ali se odlično uklapa u okolinu i čini skladnu cjelinu s crkvom sv. Matijaša. Iako u imenu sadrži riječ ’tvrđava’, nikad se nije koristila u obrambene svrhe, nego je građena isključivo kao mjesto za uživanje i pružanje odličnog pogleda na grad.

Trg heroja, ogromni prostor sa mnoštvom kipova najzamenitijih Ugarskuh vladara
Trg heroja
Trgom dominira Milenijski spomenik, tako nazvan zbog obilježavanja tisućljetne obljetnice mađarskog doseljavanja. Ipak, u potpunosti je dovršen tek 1929. godine, kada je i dobio današnje ime.
U sklopu spomenika nalaze se statue sedam plemenskih vođa i mnogih drugih povijesnih ličnosti, među ostalima kralja Stjepana, Bele IV., Matijaša Korvina i Lajoša Košuta. Središnji dio spomenika zauzima 36 metara visok korintski stup, na vrhu kojeg se nalazi kip anđela Gabrijela. U podnožju je grobnica nepoznatog vojnika
U sklopu Trga heroja na njegovim bočnim stranama, nalaze se i dva značajna muzeja - Muzej lijepih umjetnosti i Muzej suvremene umjetnosti a u neposrednoj blizini je i Zoološki vrt i prelijepe Terme (toplice)

Posjeta najvećoj tvornici dijamanata u Evropi.
Eksponat (Austrijska princeza i Austro-ugarska carica Sisy) iz muzeja u predvorju tvornice

Glavna ulica, pješačka zona, Na kraju ulice nalazi se najveće Tržnica u Mađarskoj. Vrijedi pogledati! – na lokaciji Budimpesta, Vaci Utca.

Ogromni turistički brodovi plove Dunavom
Turistički brodovi na Dunavu. Ulica ispred nosi naziv Beogradski bulevar. Na suprotnoj strani Dunava vidi se dio Budima.

Rukavac Dunava dvadesetak kilometara podalje od Budimpešte uz naselje Sent Andeas.
Sent Andrea je naselje na desnoj obali jednog od rukavca Dunava udaljeno dvadesetak km od Budimpešte. Prepuno je malih kafića i trgovina suvenirima.. Danas je to gradić mediteranskog izgleda, barokne arhitekture, sa crkvama svih konfesija. Jako podsjeća na naš Samobor u blizini Zagreba. Sent andrea naseljena je potomcima srpskog življa posle Velike seobe Srba. 1720. godine 80% stanovništva činili su Srbi. Mnoge ulice nose nazive srpskih velikana. Naišli smo i na bistu i muzej kuću najvećeg srpskog prosvjetitelja Vuka Stefanovića Karadžića.
























































Nema komentara:

Objavi komentar

Vaši komentari