EU Francuska PARIZ - Muzej Louvre 2018.

Muzej Louvre. 13.8.2018.

Na ulaz u najpoznatiji pariški ujedno i najveći muzej umjetnosti i antikviteta na svijetu potrošili smo dobra dva sata. Musee du Louvre je s više od osam milijuna posjetitelja godišnje najposjećeniji muzej na svijetu za kojeg se plaća ulaznica. Ali neka, čekanje se isplatilo jer biti u Parizu, a ne vidjeti uživo sliku Monalize Leonarda da Vinčija, Van Gogov Autoportret ili veličanstvenu sliku Sloboda predvodi narod bilo bi neoprostivi grijeh. .

Danas muzej ima u stalnom postavu 36 000 izložaka (slike, skulpture, artefakti) a muzej raspolaže sa ukupno 380 000 uzoraka poznatih djela, europskih, afričkih, egipatskih, grčkih, rimskih i orijentalnih starina. 

I pored za naše prilike skupih ulaznica (odrasli 18 eura, mladi do 26 godina besplatno) muzej s više od dvije tisuće zaposlenika koji nadziru cjelokupni kompleks s 403 izložbene prostorije, posluje s gubitkom koji se pokriva iz državnog proračuna.

Povijest zgrade seže sve do 12. stoljeća, a zgrada se s vremenom se sve više nadograđivala, pogotovo u 14. i 16. stoljeću, kada je jedno vrijeme bila i kraljevska rezidencija. Muzej je službeno otvoren 1793. godine tijekom Francuske revolucije.

Poznate staklene piramide dodane su s kraja osamdesetih godina 20. stoljeća.