EU Francuska PARIZ - Eiffelov toranj

Pozdrav iz Pariza. Eiffelov toranj , 12.8.2018.

Mada je Eiffelov toranj najpoznatija pariška znamenitost sa koje se pruža predivan pogled na grad, na ulaznice i ulaz nismo čekali predugo, samo sat i pol što i nije puno u odnosu na neke druge objekte. I evo nas u liftu u koji stane odjednom više od 50 ljudi. Usputnom vožnjom promatramo časkom vrtnju ogromnih kotača i vrtnju debele čelične užadi, čas kroz rešetkastu konstrukciju tornja bacamo pogled na Pariz . Eto stigosmo do druge etaže. Za posljednju treću etažu potrebno je kupiti još jednu kartu za vožnju manjim liftom.

Eiffelov toranj bio je "privremena" konstrukcija Gustavea Eiffela za svjetsku izložbu 1889., ali toranj nikada nije demontiran te je i danas trajni simbol Pariza. Od otvorenja 1889. godine posjetilo ga je više od 235 milijuna ljudi, što ga čini najposjećenijim spomenikom na svijetu za koji se plaća ulaz! Visok je 325 metara, uključujući 24 metra visoku antenu na vrhu. danas najviša građevina u Parizu. Impresivno izgleda noću kada na njemu svakog punog sata zatrepere bijele i plavkaste lampice.

Pristupni parkovi tornju su prekrasni ali sam okoliš oko tornja je trenutno katastrofalan pun smeća, otpadaka, neuređenih staza s bezbroj građevinskih ograda. Mada je okoliš tornja u rekonstrukciji privatni koncesionar trebao bi se pobrinuti za čistoću jer ubire ne mali novac od ulaznica. Naplaćuje ulaznice čak i djeci i mladim ljudima što nije uobičajeno u Parizu, naime, mladi Europljani do 26 godina starosti imaju besplatan ulaz u sve državne muzeje i institucije. /Ivan Ročić/