Izlet - Veliko Trojstvo Romska kuća i Vinarija 2018



Piše Ivan Ročić

U veselom društvu triju podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske: Granešinski Novaki, Oporovec i Podsljeme posjetili smo u nedjelju 13.5.2018. dva lokaliteta na području Bjelovarsko – bilogorske županije: Romsku kuću i OPG Vinia.

ROMSKA KUĆA
Romska kuća je krasno uređena autentična romska etno kuća u vlasništvu bračnog para Slađane i Gorana Đurđević. Projekt Romske kuće je sufinanciran iz sredstava Europske unije . Objekt se nalazi u selu Maglenča a za izletnike nudi autentičnu ugostiteljsko-turističku ponudu s izvornim romskim jelima i pićima.

Bili smo u društvu Izuzetno susretljivih domaćina: suprug Goran (Rom Lovar), „plave ciganke“ Slađane (naše gore list) i njihove kćeri koja nam je prodavala suvenire i proizvode koje sami proizvode i pripremaju.

Gospođa Slađana nam je pričala o povijest hrvatskih Roma Lovara, provela nas kroz izložbu, pokazala malu knjižnicu s literaturom na romskom jeziku te suvenirnicu sa suvenirima koje izrađuju sami Romi.

Za nas je gospođa Slađana ispekla jako dobru, originalnu cigansku pogaču u čije je brašno dodana svježa paprika i čili a umjesto kvasca stavlja se soda-bikarbona ili prašak za pecivo.

IZLETIŠTE I VINOTOČJE VINIA - OPG ŠAPIĆ
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šapić nalazi se u mjestu Puričani, 2 km od grada Bjelovara u smjeru Đurđevca u predivnoj prirodi, okruženo vinogradima i šumskim zelenilom. Priroda - pravi lijek za dušu.

OPG nudi kompletnu turističko ugostiteljsku ponudu: restoran, hotel, kamp a ljubitelji konja i jahanja mogu uživati u sedlanju i jahanju sedam konja ljubimaca smjestenih na kompleksu OPG-a.

Restoran u kojem smo objedovali uređen je u tradicionalnom rustikalnom stilu. Sve u svemu, proveli smo uz pjesmu i veselje jednu lijepu nedjelju, na čistom zraku zelenila obronaka Bilogore.

Na kraju u 19:30 stigli smo još i na zabavu u Zagrebu kod Albine u SUH Donja Dubrava, Vrpoljska 10.

Romska kuća




















Vinarija