HR putovanja - Zadar

Razgledanje grada i kupanje na plaži Kolovare

26.04.2017.
Po dolasku u Zadar razdvojili smo se u dvije podjednako velike grupe. Prva grupa je odmah krenula na kupanje na gradsku plažu Kolovare a druga u razgledavanje stare gradske jezgre. Do najzapadnije točke poluotoka, do Pozdrava suncu, dovezli smo se autobusom, a potom pješice krenuli kroz grad. Usput smo obišli Pozdrav suncu, Morske orgulje, Crkvu sv. Donata, Široku ulicu zvanu Kalelarga, Perivoj kraljice Jelene potom do Gradske plaže gdje smo se priključili našim kupačima. 

Prvo slikanje bilo je kod Pozdrava suncu. Pozdrav Suncu sastoji se od višeslojnih staklenih ploča, postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive. Ispod staklenih ploča nalaze se fotonaponski solarni članci preko kojih se ostvaruje komunikacija s prirodom, putem svjetla. Krug promjera 22 metra simbolički predstavlja sunce, a planeti su prikazani proporcionalno s veličinom sunca. Zalaskom sunca uključuju se rasvjetni elementi koji proizvode prekrasnu svjetlosnu igru. 

Stotinjak metara dalje naišli smo na Morske orgulje. Morske orgulje, s vanjske strane su kamene stepenice, a u razini mora ugrađene se polietilenske cijevi različitih dužina, promjera i nagiba koje završavaju u servisnom hodniku. Zrak potisnut valom proizvodi zvuk u sviralama, odakle zvuk kroz otvore u kamenu izlazi u vanjski prostor šetnice.