8. mart – Međunarodni dan žena

Piše Ivan Ročić  /08.03.2016./
Brojnim priredbama a i prosvjedima obilježen je ovogodišnji Dan žena. U nastavku donosimo neke od njih:
- Izvještaj s prosvjeda na Markovom trgu kolegice Jasne Petrović,
- Slike sa tradicionalne Osmo-martovske priredbe u Studentskom gradu
- Osvrt povodom Dana žena saborske zastupnice Nensi Tireli  

Prosvjed na Markovom trgu
Jasna Petrović i Mladen Novosel
Preuzeto sa facebook profila kolegice Jasne A. Petrović  /08.03.2016./
Tako smo slavili Međunarodni dan žena u Zagrebu na Markovom trgu. Svaka druga trudnica dobije otkaz. Devedeset pet posto novozaposlenih žena dobijaju samo ugovore na određeno vrijeme. Prosječne plaće su im 10 posto niže od muških, a 23 posto niže su penzije. Žene nikada nisu bile toliko ugrožene na tržištu rada kao danas. Protivimo se diskriminaciji žena pri zapošljavanju, u plaći i napredovanju. Sindikalistice i Ženska mreža poručuju da je ženama dosta.
Priredba u Studentskom gradu
Vesna recitira
Piše Ivan Ročić  /08.03.2016./
Tradicionalnom Osmomartovskom priredbom SUH Studentski grad je u dvorani Mjesnog odbora uz nazočnost brojnih posjetitelja proslavio je 8. mart međunarodni dan žena. U jednosatnoj priredbi nastupili su brojni izvođači razne dobi i uzrasta: pjevači, pjevački zbor, recitatori, glazbenici, trbušne plesačice.  Prisutne žene dobile su na poklon lijepo ukrašenu teglicu proljetnih jaglaca a za sve je pripremljen skromni domjenak.
Osvrt saborske zastupnice
Nensi Tireli
Preuzeto sa facebook profila Nensi Tireli  /08.03.2016./
Današnji dan je sasvim običan. No, možda je to i normalno za “ženski praznik”. Običan dan kao što smo obične sve mi žene i one koje to žele priznati i one koje to ne žele. Obične, a tako neobične kako to samo plavuše ili crnke, brinete ili crvenokose, mršave ili debele, sitne ili krupne, visoke ili niske, obrazovane ili ne, sposobne ili manje sposobne, dosadne i zajedljive, zahtjevne i prohtjevne, jednom riječju – žene, mogu biti. Žene, zbog kojih je svijet veseliji i tužniji istovremeno, žene zbog kojih su se vodili ratovi, izmišljali korzeti, parfemi i automobili, žene koje su sve nas donijele na ovaj svijet, i usput zaboravljale koliko su drugačije, jedinstvene i posebne, jednostavne i obične žene.
Drage žene budite danas ponosne, sretne i vesele! Ne pokažite da vas bedira to što smo manje plaćene za isti posao od naših kolega, ne dozvolite da vas rastuže i umore sve obaveze i poslovi koje moramo obaviti, da vas povrijede teške riječi... Budite gorde i snažne kako to samo žene mogu!