Izvještaj o rezultatima peticije „Glasam protiv siromaštva starijih osoba"


Piše koordinatorica peticije: Vesna Bečić, dip. politolog

Vesna Bečić
Po završetku akcije prikupljanja potpisa Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH-a) za peticiju „Glasam protiv siromaštva starijih osoba" ustvrdili smo da je ukupan broj od 25 644 potpisa daleko premašio naš početni cilj - skromnih 10 000 potpisa. 

Naša akcija ne bi bila ovako uspješna da nije bilo angažmana svih podružnica SUH-a i njihovih volontera. Iza nas su tisuće pročitanih svjedočanstava o siromaštvu, iskrenih, osobnih i emotivnih kazivanja starijih osoba koje jedva preživljavaju sa svojim bijednim mirovinama.

U podršci i potpisima pridružili su nam se mnogi ugledni i časni ljudi, čija imena na treba navoditi jer nisu izuzetak. Čak i oni koji su nas ignorirali, odbijali i zaobilazili jasno su čull našu poruku.
Potpisi su stizali iz cijele Hrvatske, a najveći odaziv bio je iz županija u kojima djeluju županijska povjereništva SUH-a. Najuspiešnije županije po prikupljenom broju potpisa bile su: Istarska, Grad Zagreb, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Zagrebačka, Sisačko-moslovačka, Međimurska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Zadarska (tablica u privitku) Od gradova najviše su se iskazali Zagreb, Pula, Poreč, Vrsar, Umag, Slavonski Brod, Garčin, Osijek, Donji Miholjac, Vuka, Bjelovar, Rijeka, Sisak, Trogir, Dubrovnik, Cavtat, Omiš, Zadar, Split, Samobor, Vrbovec, Krapina, Kutina, Čakovec te još pedesetak mjesta i gradova, te više otoka.

Veliku potporu dobili smo i iz ureda SSSH-a diljem Hrvatske, a otvorili smo i Facebooku stranicu peticije na kojoj je zabilježeno više od stotinu i pedeset tisuća „posjeta" te prikupljali potpise i Zabilježen je i odziv iz inozemstva, npr. Australije, SAD-a, Kanade, Argentine, Južnoafričke Republike i Europe (Njemačka, Nizozemska, Slovenija, BiH i dr.). Dana 25. siječnja 2016.g. od predsjednika Vlade g. Tihomira Oreškovića zatražili smo da nam se odredi termin za uručenje potpisa te da pokrenemo razgovore o potrebnim mjerama. Ono što ćemo dobiti zavisi samo od snage našeg htijenja i upornosti borbe.

Fotogalerija /za povećanje slike klikni na nju!/